Ιστορική διαδρομή

Το Τμήμα Εργοθεραπείας ιδρύθηκε το 1977 στην Ανώτερη Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (Α.Σ..Υ.Κ.Π.) των Κέντρων Ανώτερης Τεχνολογικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.) τα οποία ήταν ενταγμένα στην ανώτερη εκπαίδευση.

Από το 1983 , με την ίδρυση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) τα οποία εντάχθηκαν πλέον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Τμήμα Εργοθεραπείας αποτελεί ένα από τα 15 τμήματα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος  της Αθήνας και είναι το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα που παρέχει εκπαίδευση στην επιστήμη της Εργοθεραπείας. Στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση της Λεωφόρου Αθηνών και Μητροδώρου 24 (κτίριο της ΕΡΓΑΣ) στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο-  πλαίσιο 1404/83 ( ΦΕΚ 173/τ. Α’/24.11.83 )  ανήκουν μαζί με τα Πανεπιστήμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους, τα Τ.Ε.Ι. είναι αυτοδιοικούμενα ιδρύματα (Ν.Π.Δ.Δ.) και η εποπτεία της πολιτείας ασκείται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση (Νόμος 2817/2000) αποσαφηνίζεται ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: α) τον Πανεπιστημιακό τομέα και β) τον Τεχνολογικό τομέα στον οποίο ανήκουν και τα Τ.Ε.Ι. 

Σύμφωνα με το νόμο 4521/2018 το ΤΕΙ Αθήνας και το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. συγχωνεύτηκαν στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Στο σχηματισμό των νέων Σχολών και Τμημάτων το Τμήμα Εργοθεραπείας παρέμεινε αυτόνομο και υπάγεται στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

Η διάρκεια σπουδών είναι οκτώ (8) εξάμηνα και οι σπουδές περιλαμβάνουν 35 υποχρεωτικά μαθήματα και 9 μαθήματα επιλογής , ενώ υπάρχουν και μαθήματα κλινικής άσκησης σε εργασιακούς χώρους όπως: γενικά και ειδικά νοσοκομεία, κλινικές, ειδικά σχολεία, κέντρα αποκατάστασης κ.λ.π. 

Ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στο Τμήμα Εργοθεραπείας καθορίζεται κάθε ακαδημαϊκό έτος από σχετική υπουργική απόφαση. Στους σπουδαστές αυτούς προστίθενται και σπουδαστές από διάφορες άλλες κατηγορίες όπως: ομογενείς, αλλοδαποί, από κατάταξη κ.ά.